MEDYCYNA

Konopie są znane w tej dziedzinie od blisko 5000 lat! Chiński cesarz Shen Nung spisał i rozpowrzechnił wiedzę na temat medycznych zastosowań konopi już około 2700 roku przed naszą erą.

Istnieją teorie twierdzące, że epidemia „czarnej śmierci” w XIV wieku nie dotknęła Polski właśnie z powodu konopi. Konopie siewne były ówczas szeroko rozpowszechnione, zwłaszcza wśród biedoty, gdyż były zwyczajnie najtańszym i najbardziej przystępnym środkiem spożywczym.

W latach 1850-1937 około 80% medykamentów dostępnych na rynku amerykańskim produkowane było z konopi, był to najbardziej popularny lek. Już wtedy zapisywany był na ponad 100 różnych chorób i dolegliwości. Od 1937 roku konopie zostały zdelegalizowane prawie na całym świecie, zgodnie z narzuconą polityką USA. Zastosowano dezinformację i propagandę demonizacji konopi z uwagi na efekty psychoaktywne, jednocześnie odsuwając aspekty medyczne w cień. Korporacje farmaceutyczne nie zniosłyby konkurencji ze strony rośliny, której nie można opatentować, dlatego konopie zostały zupełnie zakazane.

XXI wiek przynosi przełom w badaniach nad konopiami. Naukowcy odkryli bowiem, iż każde stworzenie posiadające układ nerwowy posiada także receptory kannabinoidowe CB1 oraz CB2, które wpływają na pracę całego organizmu poprzez układ endokannabinoidowy. System endokannabinoidowy to system receptorów przystosowany do korzystania z substancji zwanych kannabinoidami, które wśród roślin występują najczęściej w konopiach, a wśród ssaków u ludzi. Kannabinoidy występujące u roślin nazywa się fito-kannabinoidami, a te naturalnie występujące wśród ludzi nazywa się endo-kannabinoidami. Niektóre z nich to CBD, THC, CBN, CBC i CBG, spośród nich jedynie THC w stężeniu powyżej 0,2% jest nielegalne.

CBD czyli kannabidiol to legalna i najważniejsza substancja aktywna medycznej marihuany oraz konopi o bardzo szerokim spektrum zastosowań. Spośród około 480 substancji wykrytych w konopiach posiada ona najsilniejsze właściwości zdrowotne. CBD to całkowicie bezpieczny składnik konopi, który naśladuje działanie substancji naturalnie występujących w ludzkim organizmie. Jego odpowiednik można znaleźć np. w mleku matki. Olej CBD z konopi siewnych nie jest psychoaktywny i może być stosowany jako wszechstronny środek terapeutyczny bez obaw o zmiany świadomości.

Kwiaty konopne surowe, suszone lub pod postacią ekstraktów zawierają:

  • kannabinoidy (CBD, CBDA, THC, THCA, CBG, CBGA, CBC, CBCA, CBN, THCV, CBV oraz wiele innych)
  • terpeny czyli oleje eteryczne, najczęściej występujące to między innymi: mircen, limonen, pinen alfa i beta, linalol, beta-karyofilen, tlenek karyofilenu, humulen, nerolidol, fitol oraz wiele innych
  • flawony – kemferol, apigenina, vitexin, isovitexin, kwercytyna, luteoinin, orientin oraz wiele innych
  • pierwiastki śladowe: fosfor, potas, magnez, wapń, żelazo, sód, mangan
  • witaminy: witamina E, tiamina(B1), ryboflawina(B2), witamina K
  • a także inne substancje: chlorofil, alkany, związki azotowe, aminokwasy, cukry, aldehydy, alkohole, ketony, glikozydy, barwniki, woda oraz bogaty w wielonienasycone kwasy tłuszczowe(omega) olej z nasion konopi.

Wskazania do stosowania medycznej marihuany oraz ekstraktów konopnych: rak, padaczka, autyzm, stwardnienie rozsiane, borelioza, parkinson, alzheimer, depresja, demencja, lęki, schizofrenia, bezsenność, ból, migreny, astma, jaskra, cukrzyca, reumatyzm, RZS, osteoporoza, miażdżyca, zapalenia, choroba Chrona, uzależnienia, anoreksja, alergie, stres oraz wiele innych.

Właściwości kwiatów konopnych i olejów bogatych w CBD:

  • neuroaktywne i neuroprotekcyjne
  • przeciwnowotworowe
  • przeciw utleniające
  • przeciwzapalne
  • przeciwbólowe
  • przeciwpsychotyczne
  • przeciwwymiotne
  • przeciwbakteryjne
  • przeciwgrzybiczne

Dzięki swoim właściwościom preparaty CBD znajdują zastosowanie w kuracji większości chorób cywilizacyjnych i neurodegeneracyjnych.

ŻYWNOŚĆ

Konopie wspomagają zdrowy metabolizm komórek swoimi witalnymi składnikami i wzmacniają system odpornościowy. Przez to konopie powinny być włączone do codziennej diety dla zdrowia i dobrego samopoczucia każego człowieka. Samowystarczalność żywności konpnej nie może być przyćmiona ani odżywczo ani fizjologicznie przez żadną inną żywność.

Zapewnia ludzkiemu ciału wszystkie nienasycone kwasy tłuszczowe, które odgrywają ważną rolę w utrzymaniu komórek ludzkich przy życiu, a także wpływa na zawartość istotnych hormonów i zrównoważonej ilości lipidów we krwi.

Kwasy tłuszczowe są ważnym składnikiem naszej diety i musimy je spożywać gdyż ludzkie ciało nie wytwarza ich samoistnie. Konopia jest najlepszym źródłem niezbędnych kwasów tłuszczowych, nie tylko dlatego, że posiada najwyższą ich ilość w jakimkolwiek oleju (ok.80%), ale także dlatego, że proporcja kwasów tłuszczowych jest uważana za optymalną dla ludzkiego zdrowia. Obniżają ciśnienie krwi, podnoszą wydolność organów pokarmowych, regulują temperaturę ciała, regulują wydzielanie hormonów, a także „płuczą” cholesterol z tętnic. Ich brak prowadzi do zmian strukturalnych w komórkach, które mogą skutkować kruchymi i matowymi włosami, problemami z paznokciami, łupieżem, alergiami i zapaleniem skóry. Faktycznie większość chorób skóry jest wywołana niedoborem kwasów tłuszczowych.

Z biologicznego punktu widzenia jakość białka konopi jest najwyższej jakości i można je porównać do białek jajka czy mięsa, zajmuje 2 miejsce w świecie roślin zaraz po soi, jednak białko konopne jest łatwiej przyswajalne przez organizm niż białko sojowe. Jest wolne od choresterolu i niezdrowych kwasów nasyconych. Różnorodność składników mineralnych i mikroelementów zapewnia organizmowi witalne składniki odżywcze, które gwarantują stabilny metabolizm komórek, w taki sam sposób w jaki gwarantują to ważne witaminy.

Żywność konopna jest idealnym wysoko białkowym jedzeniem, białko konopne to dar świata warzyw. Nigdzie indziej w naturze nie występuje bardziej kompletne źródło białka. W dodatku nasiona konopi ustępują tylko soi pod względem całkowitej zawartości białka. Jednak białko konopne w przeciwieństwie do soi nie zawiera inhibitorów tryspin ani oligosacharydów, które blokują wchłanianie i powodują wzdęcia.

Jedna trzecia zawartości nasion to węglowodany, które zapewniają paliwo i błonnik pokarmowy dla sprawnego trawienia. Wszystkie z tych cennych właściwości są wykorzystywane bezpośrednio jako substancje pomocnicze w metabolizmie organizmu.

Jadalne konopie zawsze były terapetycznym środkiem odżywczym, ponieważ poprzez wzmocnienie układu odpornościowego, wzrasta odpowność na infekcje oraz powstawanie nieprawidłowych komórek nowotworowych.

Kwas gamma-linolenowy zawarty w oleju reguluje poziom lipidów we krwi, a tym samym zapobiega miażdżycy, zawałom serca oraz udarom.

Żywność konopna jest zatem odpowiedzią na wiele chorób nękających dzisiejszy świat.

Ziarno konopne łuskane lub niełuskane zapewnia:

  • wszystkie potrzebne aminokwasy i niezbędne kwasy tłuszczowe (Omega 3,6 i 9)
  • łatwostrawne białko wysokiej jakości (lepsze niż sojowe) – ok. 35% zawartości nasion
  • w oleju konopnym 75-95% nienasyconych kwasów tłuszczowych we właściwych proporcjach dla ludzkiego ciała
  • 2-4 % gamma-linolenowego kwasu, niedostępnego w większości żywności
  • większość odżywczych minerałów (wapń, potas, fosfor, żelazo i wiele innych)
  • błonnik pokarmowy
  • witaminy z grupy B oraz witaminę E

Jaki ma to wpływ na ludzki organizm?:

  • regeneruje komórki i tkanki w całym organizmie
  • polepsza trawienie oraz wpływa korzystnie na zdrowie układu pokarmowego
  • „wypłukuje” choresterol z żył zmniejszając ryzyko zawału serca i miażdżycy
  • zwiększa odporność organizmu
  • pomaga przezwyciężyć choroby naskórka takie jak: trądzik, łuszczyca, zapalenie skóry i inne
  • przeciwdziała powstawaniu nowotworów
  • oraz wiele innych, nie posiada efektów ubocznych